Ennustus vuodelta 2016

Eniten muuttuu työ


Loppuvuoden aikana on tapana kääntää katseita kohti tulevaa.

Heittää ilmoille jonkinlainen ennustus siitä, että mitkä ovat seuraavan vuoden suurimmat aiheet ja trendit. Ja mitkä ovat niitä asioita joista pitäisi jokaisen ymmärtää mielellään heti tammikuun alusta lähtien. Jos katsoo taustapeiliin, voi todeta että niitä aikaisempia asioita on ollut mm. käyttäjäkeskeinen suunnittelu, big data ja ennakoiva analytiikka, sosiaalinen media sekä asiakaslähtöisyys.

VARSINKIN ASIAKKAAN KESKIÖÖN LAITTAMINEN NÄKYY TÄLLÄ HETKELLÄ VIELÄ AIKA MONEN KALVOILLA KUIN SE OLISI JOTAIN UUTTA, EIKÄ KUIN SE OLISI JO “NEW NORMAL”.

Mikä siis muuttuu eniten jatkossa? Oikein fiksusti otsikoitu kirjoitukseni antaa valoa aiheeseen heti kättelyssä. Se on työ. Työn tekemisen muutos on yksi suurimmista muutoksista jatkossa. Ohessa TOP10 -lista varsinkin digityöhön liittyvistä huomioista.

  1. Kilpailemme parhaista tekijöistä ja tyypeistä
    Markkinassa kasvaa entisestään tarve niistä parhaista tyypeistä, jotka kaikkia haluavat. Työnantajien pitää pystyä vastaamaan ja joustamaan näiden tekijäiden kohdalla aivan uudenlaisiin vaatimuksiin.
  2. Työmarkkinaan astuu aivan uudenlaisia persoonia
    Aidot nettinatiivit ja milleniaalit saapastelevat organisaatioihin rikkoen perinteisiä toimintatapoja. Odotukset, tottumukset ja teknologiset taidot tuovat uudenlaisia haasteita vanhalle kaartille vähän joka toimialalla.
  3. Aamun ja illan välissä on uusi “kahdeksasta neljään”
    Työajat muuttuvat sitä mukaa kun maailma pienenee. Iso osa kollegoistasi voi istua täysin eri aikavyöhykkeellä, joten perinteiset ajat työnteolle eivät enää päde.
  4. BYOD ei näytä vähenemisen merkkejä
    Omien laitteiden käyttö lisääntyy ja monipuolistuu. Samalla se mahdollistaa että työasiat kulkevat jatkuvasti mukana ja olemme aina tavoitettavissa.
  5. Pilvipalvelut tuovat työn mihin tahansa
    Tallentaminen pilveen mahdollistaa että kaikki tieto kulkee mukanasi missä tahansa ja milloin tahansa. Työtuntien tekeminen ei siis katso aikaa eikä paikkaa.
  6. Verkostoituminen aletaan laskea työksi
    Verkostojen arvo aletaan vihdoin ymmärtää ja verkostoitumistilaisuuksissa käyminen hyväksytään työajaksi. Asiakkaita ja kumppaneita kohdataan enemmän isommissa tapahtumissa kuin pienissä neukkareissa.
  7. Mittaaminen hyväksytään laajemmin
    Työntekijät alkavat suostua tehokkuuden mittaamiseen entistä enemmän ja sitä kautta saavat mahdollisuuden valita vapaammin miten ja missä työnsä tekee.
  8. Sosiaalisuus kasvaa etätyön ohessa
    Läsnäolo työpaikalla ei ole tae siitä että on päivittäisessä dialogissa työkavereidensa kanssa. Sosiaalisuus rakentuu sähköisten kanavien kautta entistä helpommin.
  9. Urat muuttuvat hankkeiksi
    Kaukana ovat ne ajat kun työntekijät olivat koko työuransa yhdessä ja samassa tehtaassa. Työn tekeminen muuttuu enemmän hankkeiksi ja projekteiksi jotka tehdään eri työnantajien alaisuudessa.
  10. Läpinäkyvyydestä kilpailuetua
    Läpinäkyvyys niin johtamisen, tekemisen kuin mittaamisen kannalta korostuu entisestään. Avoimuus on noussut parhaiden työpaikkojen listoilla vuosi vuodelta korkeammalle.

Näiden kymmenen kohdan yhteenlaskettu summa on helposti jotain sellaista joihin on monella yrityksellä vielä matkaa jotta he voivat vastata haasteeseen. Me haluamme olla osaltamme auttamassa näitä yrityksiä ottamaan entistä enemmän irti uudenajan työskentelytavoista. Ihmisten ymmärrys ja tietotaito tulee nostaa sille tasolle että uudenlaiset välineet ja työkulttuuri voidaan viedä arkeen.

Vuosi 2016 on siis “work-how” teemavuosi, jonka aikana keskitytään työpäiväkokemuksen parantamiseen.



Janne Gylling
sunnuntai 27 syyskuun, 2015
Kirjoitettu: junassa

tagit
merkitys Työ