Suomennokset erinäisille asioille ovat aina lähtökohtaisesti huonoja. Kun Penny Lane muuttuu Rööperiksi – tietää on maailmassa on jotain vialla.
Internet of Things. Kaikkien huulilla helmeilevä aihe nostaa päätään vähän jokaisessa tilaisuudessa. Toimialasta riippumatta asian ympärillä käydään kiivasta keskustelua. Kun kaikki laitteet ovat verkossa keräämässä ja välittämässä tietoa, voidaan synnyttää aivan uudenlaisia mahdollisuuksia liiketoiminnalle.
Verkossa on paljon mielenkiintoisia videoita joissa kuvataan tulevaisuuden älykoteja, välineitä ja sitä miten eri pinnat muuttuvat kommunikaatiokanaviksi.
Edellä nähty video oli julkaistu vuonna 2011 eikä siinä ollut näin vuonna 2014 katsottuna juurikaan mitään ihmeellistä. Kun laitteet osavat kertoa milloin ne tarvitsevat huoltoa, täydennystä tai muuta huolenpitoa, voimme arjessamme keskittyä tärkeämpiin asioihin. Aika perinteinen vertaus on metsäkoneyrittäjän arki. Jos syöttörulla hajoaa kesken hakkuun metsässä – yrittäjällä ei ole varaa seisottaa kallista konetta metsänreunalla päiviä. Osien keskimääräinen elinkaari ja niiden kulutuksen jatkuva mittaaminen kerätään talteen, analysoidaan ja sen pohjalta ennakoidaan tilanteiden syntyminen.
Älylaitteiden kautta myös esimerkiksi potilasturvallisuus paranee. Yksikään potilas ei saa tulevaisuudessa vääriä lääkkeitä. Aihe josta ei paljoa puhuta, mutta joka on olemassa.
Tulemme siis nojaamaan teknologiaan entistä enemmän. Meistä tulee jossain vaiheessa täysin riippuvaisia siitä. Ympäröimme elintilamme sellaisella määrällä laitteita, että hetkellinen sähkökatkos saa aivan uudenlaisen merkityksen ja vaikutukset aikaan.
Tulevaisuuden sodankäynti voikin perustua sähköön. Elintärkeiden sähköverkkojen lamauttaminen pysäyttää kokonaisen yhteiskunnan silmänräpäyksessä. Aika pelottava ajatus.
Minkä asian ympärilläsi haluaisit jatkossa kytkeä verkkoon ja minkälaista tietoa sitä kautta voisit saada? Haluaisitko nähdä hoitokodissa olevan äitisi sydämensykkeen, veriarvot ja liikuntamäärän puhelimesi näytöltä? Entä lapsesi käyttämän ajan pelikonsolin parissa? Kuinka monta minuttia koulukirjat olivat koulupöydällä kotiintulon jälkeen? Mitä muuta?