Miksi Tesla pärjää sähköautojen kehityksessä niin paljon paremmin kuin Toyota? Miksi Uber pystyi tarjoamaan niin paljon helpomman tavan tilata kyydin kuin paikallinen taksiasema?
Varsinkin Teslan tapauksessa pitää ottaa huomioon se tosiasia, että jos Toyota tai vaikkapa jokin saksalainen autovalmistaja tekisi yhtä huonoa laatua ja laittaisin sen markkinoille, markkinat vastaisivat heti vihaisesti. YouTube on täynnä videoita siitä miten paljon virheitä itse auton rakenteissa on täysin uusissa Tesloissa. Ongelmat osien yhteensopivuudessa, eli täysin random välistykset esimerkiksi ovien kohdalla, ovat melkoiset. Saamaan tapaan maalauksen laatu heittelehtii ja autossa voi olla joko selkeitä virheitä jotka näkyvät heti silmällä tai ongelmia esimerkiksi maalipinnan paksuuden kanssa, jotka yleensä nousevat esille ajan myötä.
Kun Tesla on edelleen startup genressä oleva seksikäs teknologiatalo, sille annetaan paljon enemmän anteeksi.
Jokaisen mallin virheet ohitetaan toteamalla että Teslalla on vielä niin vähän kokemusta autojen rakentamisesta.
Se pitää tavallaan paikkansa, mutta ensimmäinen auto (Roadster) taisi tulla myyntiin vuonna 2008 ja vuonna 2012 myyntiin tuli suosittu Model S. Eli heillä on kymmenen vuoden kokemus jo tässä kohtaa taustalla. Olisiko siis jo aika parantaa laatua? Toisaalta, heidän ei tarvitse. Teslan omistajan ovat niin vannoutuneita faneja, että he eivät halua edes myöntää näitä ongelmia laadun suhteen.
Teslalla ei ole historian taakkaa ja he voivat olla helpommin se autoteollisuuden pieni haastaja. Heille annetaan anteeksi. Kaikesta huolimatta.
Jos Tesla ajaa autopilotilla jalankulkijan yli, se ei juurikaan vaikuta Teslan brändiin. Mutta jos sama tapahtuisi Volkswagen Groupin autolle, seuraukset olisivat katastrofaaliset. Se olisi suurella todennäköisyydellä jokaisen maan uutisissa.
Historian taakka
Samalla tavalla perinteinen taksikeskus toiminta on saanut kokea murroksen. Esimerkiksi Taksi Tampere työllistää ihmisiä puhelinvaihteessa. Heidän sivuillaan on puhelinnumeroita joiden kautta voi tilata taksin. Jos organisaatio olisi aloittanut projektin jossa tavoitteena on lopettaa ne työpaikat ja korvata tilausprosessi mobiilisovelluksella, se olisi ollut aikanaan Aamulehden pääuutinen. Ihmiset ja työpaikat organisaatiossa ohjaavat siihen minkälaisia isoja päätöksiä voidaan tehdä.
Nokia työllisti tuhansia ihmisiä Symbian -käyttöjärjestelmän parissa. Siinä vaiheessa kun yrityksessä tajuttiin, että se on kuoleva linja, vaatii melkoista pokkaa todeta että irtisanotaan satoja ihmisiä ja siirrytään toisen käyttöjärjestelmän pariin. Se, että Nokia aikanaan valitsi Microsoftin jatkokumppaniksi, oli toki virhe, mutta irtisanomisia olisi vaatinut varmasti myös Androidiin siirtyminen siinä hetkessä.
Yrityksiä arvioidaan ja arvostellaan heidän historiansa perusteella, sen takia pienet ja uudet haastajat pärjäävät paremmin kun he voivat tehdä mitä haluavat ilman sen suurempia seurauksia.