Mobiili terveydenhuolto


Haastattelin Christina Rieseniä jokunen kuukausi sitten Solitan asiakaslehteä varten. Christina vastaa Evernoten Euroopan toiminnoista ja kiertää maailmaa Sveitsistä käsin. Haastattelussa nousi hyvin esille, kuinka teknologia auttaa meitä ihmisiä tulemaan paremmiksi, toimimaan tehokkaammin ja organisoimaan elämäämme kaiken hektisyyden keskellä.

Jokainen käyttämämme palvelu yhdistyy erilaisiin sosiaalisiin verkostoihin. Kerrytämme tietoa jatkuvalla syötöllä ja kaikki se tieto on käytettävissämme mobiilisti missä tahansa ja koska tahansa.

Sovellusten merkitys meidän arjessamme kasvaa. Kokeilin itse yhden viikon ajan elämää ilman kalenterin muistutuksia sekä hälytyksiä ja haastan sinut samaan. Voin kertoa että kyseinen viikko ei ollut helppo. Nojaamme teknologian tuomiin ominaisuuksiin päivittäin, samaan tapaan kuin käyttämäni kalenterimuistutus.

Uskon että tulevaisuuden pilvipalvelut tuovat moneen asiaan konkreettisia hyötyjä. Käytetään esimerkkinä vaikkapa terveydenhuoltoa.

Parempaa potilastietoa

Pystymme seuraamaan potilaan aktiivisuutta ja sovellusten kautta voimme antaa hänelle itselleen tietoa liikunnasta, ravinnosta sekä unen määrästä. Hyvin pienillä muutoksilla Nike Fuelband tai Polar Loop olisi tähän jo valmis laite.

Teknologian avulla voimme kannustaa ja ohjata tehokkaampaan toipumiseen sekä saada arvokasta dataa kerättyä tulevien diagnoosien varalle. Voisin hyvin kuvitella että tulevaisuudessa vakuutusmaksusi määrä riippuu suoraa elintavoistasi joita lähetät langattomasti vakuutusyhtiön tietokantaan. Sitten kun muutama maraton kesässä alkaa tiputtamaan sairasvakuutusmaksuja tai paikkatietoon kytketty terassivahti vastaavasti nostamaan niitä, käyttäytymisemme voisi aidosti muuttua hetkessä.

Kytkemällä teknologian, datan ja ihmiset yhteen, voimme ennakoida entistä helpommin myös sairastumisriskiä. Ikä, liikunnan määrä, kuntotestien tulokset ja sijainnit joissa liikut yhdistettynä jo sairastuneiden profiileihin rakentaisi riskianalyysin terveydenhuollon yksiköille.

Vaihtamalla ihmisen tilalle metsäkone, saadaan kuljetun matkan, työtehon ja huoltovälin yhdistelmällä lähetettyä automaattiset kutsut vuosihuoltoihin ja tehtyä tarvittavat kuluvien osien vaihdot jo ennen kuin ne rikkoutumisellaan katkaisevat laskutettavan työn.

Tiedämme vaikka et kerro

Olemme melko arkoja antamaan itsestämme tietoja, vaikka jaamme päivittäin vapaaehtoisesti tarkkaakin dataa. Katsomalla ihmisen SportsTracker käyttäytymistä, voit arvioida koska hän on seuraavan kerran kotoa pois lenkkipoluilla. Yhtälailla Facebook päivityksistä pystyy arvioimaan että koska tuttavasi talo on viikon yksistään ilman vartiointia. Silti arkailemme jos verkkokauppa haluaa tietää lisää muotimaustamme tai kyselee sukupuoltamme.

Haluaisin yhdistää ostamani ruoan kalorimäärät ja peilata niitä suoraa päivittäiseen liikkumiseeni. Vielä kilometri juoksua, niin se kolmas korvapuusti on poltettu pois. En itse näe tiedon hyödyntämistä vihollisena tai uhkana. Hyödyntämällä rohkeasti käytössä olevaa historiadataa yhdistettynä käyttäytymiseemme, voisimme saada
tärkeää tietoa jaksamisestamme. Väsymyksen toki havaitsee peilin edessä silmäpusseistakin, mutta sen tarkempaa tietoa tai ohjausta sieltä emme saa.

Jos saisit hälytyksen aina kun sairaan äitisi sijaintitieto ei ole muuttunut viimeiseen 12 tuntiin? Entä jos laite äitisi kädessä muistuttaisi automaattisesti iltalääkkeiden ottamisesta?

Teknologia pelastaa henkiä ja uskon että halutessaan esimerkiksi Garmin voisi ottaa isompaa jalansijaa tietoyhteiskunnan mobiilissa terveydenhuollossa.



Janne Gylling
tiistai 20 toukokuun, 2014


tagit
digistrategia digitalisoituminen käyttökokemus luovuus metelimedia mobiili muotoilu muutos palvelumuotoilu Personointi sosiaalinen media verkkopalvelu