Pohdittiin tänään, että mikä saa aikaan muutoksen. Kun keskustellaan esimerkiksi digitalisoitumisesta ilmiönä, niin mikä saa aikaan muutoksen. Missä muutos syntyy ja mikä sen aiheuttaa?
Itse olen ajatellut aina niin, että muutos lähtee liikkeelle yksilöstä. I have a dream.. Mutta niin kauan kuin muutokseen mukaan lähteminen on yksilön päätös, on muutoksen vaikutusvalta vielä pieni. Siinä vaiheessa kun muutos kasvaa niin suureksi liikkeeksi joka muuttaa yhteiskuntaa ja sen rakenteita – tulee siitä niin suuri että yksilö ei voi enää tehdä valintoja, vaan muutos jyrää yli.
Muutoksen saa aikaan pieni puro. Pieni puro joka tuo värjääntynyttä vettä valtamereen. Niin kauan kuin tämä värillinen vesi pysyy niin pienenä ettei se vaikuta kokonaisväriin, sen vaikutus on pieni. Samalla tavalla voitaisiin ajatella, että tuo puro onkin pieni reikä otsonikerroksessa. Niin kauan kuin se ei vaikuta huomattavasti elämäämme – pystymme tekemään yksilönä päätöksiä joilla joko huomioimme tuon reiän olemassa olon tai jätämme sen huomioimatta.
Mutta vasta sitten, kun puro on aiheittanut niin suurta muutosta, että se vaikuttaa yhteiskunnallisesti tekemiseemme, on meidän myös muututtava sen mukana. Yksilönä päätösten tekeminen aiheen ympärillä menettää merkityksen, kun rakentamamme yhteiskuntamalli muovautuu uuteen tilanteeseen. Kun värillinen vesi ympäröi meitä kaikkia, emme voi soutaa värjääntymättömässä vedessä vaikka niin haluaisimme. Yksilön vaikutusvalta rapistuu ja hänen on sopeuduttava uuteen tilanteeseen.
Jos siis haluat saada aikaan muutoksen, tarvitset riittävästi värjättyä vettä sekä kanavan jonka avulla tuo vetesi valtavirtaan.
Jos taas haluat välttää muutosta, voit tehdä sitä niin kauan kunnes sinunkin on pakko muuttua. Muuttuminen on kuitekin helpompaa ennen sitä tilannetta kun on pakko. Tilanteen hyväksyminen sekä uuteen tilanteeseen sopeutuminen voi olla elinehtosi.
terveisin, Dinosaurukset.