Puhelin jolla on mahdollisuus


Jonotin 27.11.2013 omaa ennakkotilattua Jollaani Helsingin kylmenevässä illassa ja lopulta sain oman ”other halfini” numerolla 89. Olen nyt käyttänyt puhelinta pari päivää ja ajattelin kirjoitella ajatuksiani sen käytöstä. Taustaksi se, että nykyinen puhelimeni on iPhone5.

Ennakkotilasin Jollan vain sen kotimaisuuden vuoksi. Haluan olla omalta osaltani tukemassa tätä suomalaista menestystarinaa.

Tämä kirjoitus on jaettu kahteen pääosaan. Rauta ja softa. Rauta käsittelee itse fyysistä laitetta, kun taas softa käsittelee Sailfish Betan käyttöä.

Rauta vapisee ja muovi nitisee

Vertailen puhelinta silmät kiinni nykyiseeni. On todettava että iPhone on kuitenkin ns. premium laite niin materiaaleiltaan kuin hinnaltaan. 399 euroa maksava muovinen Jolla tuntuu kädessä todella halvalta. Sen fyysinen koko on liian suuri ja näytön ympärille on jätetty ”marginaalia” ihan turhaan.

Other Half, eli vaihdettava taustakuori nitisee äänekkäästi kun sen ottaa irti ja veikkaan että muoviset osat väsyvät aika nopeasti jolloin se alkaa heilua ja pitää ääntä. Samalla tavalla äänenvoimakkuuden säätämisen muovinen nappi puhelimen kyljessä pitää ääntä kun puhelinta heiluttaa kädessä. Samalla tavalla voisi verrata laadukasta Volvoa joka ei uutena pidä mitään ääntä, mutta Kia nitisee liitoksistaan heti autokaupan pihasta lähtien.

Puhelin tuli valkoisella takakuorella, mutta ainakin me ensimmäiset 450 saimme mukaan myös ”The First One” takakuoren, eli oranssin kuoren. Koko vaihdettava takakuori muistuttaa minua vanhasta Nokia 5110 puhelimesta ja sen Express On -kuorista. Ajatuksena ihan kaunis, mutta käytännössä ei kovinkaan toimiva ratkaisu. Jos verrataan miten iPhoneen myydään irrallisia taustakuoria, on Applen ratkaisu fiksumpi.

Kun taustakannen irroittaa, saa huomata että puhelimesta löytyy vaihdettava akku. Siitä isot pisteet. Mutta muuten, kun takakannen irroittaa, herää mieleeni outo tuntemus. En haluaisi nähdä puhelinta ilman takakantta näin alastomana. Vertaisin kokemusta siihen, että jos avaat auton takaluukun, et lähtökohtaisesti halua nähdä takakontin kautta koko auton rakennetta ja paljasta runkoa. Samaan tapaan, olisin toivonut että kun takakannen irroittaa Jollasta, näky ei olisi niin karu. Pieni yksityiskohta joka rakentaa kokonaiskuvaa osaltaan.

Puhelin tuntuu kädessä aivan liian suurelta. Sen melko terävät kulmat eivät tunnu hyvältä, ja näyttö tuntuu isolta kun yrittää käyttää yhdellä kädellä puhelimen tiettyjä ominaisuuksia.

Kaikkiaan olisin toivonut että laitteen suunnitteluun olisi käytetty enemmän paukkuja. Hyviä tuotemuotoilijoita olisi varmasti löytynyt. Työkaveri totesi osuvasti että puhelin näyttää kuvissa paremmalta kuin livenä. Valitettavan totta.

Softassa on mahdollisuuksia

Sailfish Beta joka Jollassa pyörii softana, on minulle uusi tuttavuus. En ole käyttänyt Nokian N9 -puhelinta kuin ihan yksittäisiä kertoja, joten en osaa verrata sitä täysin Meegoon. Käyttöliittymä ei ole täysin intuitiivinen, joka näkyi ainakin kaveripiirin käyttökokemusta tarkasteltaessa. Aloitusnäkymä on selkeästi jotain uutta ja erilaista ja pelkällä swipella liikkuminen tuntuu alkuun oudolta.

Käyttökokemus ei ole mielestäni täysin looginen eri vaiheissa. Sovellusten sisällä liikkuminen ja navigointi ei tunnu käyvän järkeen ja tiettyjen logiikoiden omaksuminen vie aikaa.

Jos verrataan jälleen iOS7 käyttöjärjestelmään, voin todeta että oma äitini oppi käyttämään iPadia ilman minkäänlaista koulutusta ja avustusta. En usko että kovinkaan moni oppisi Jollan logiikkaa tunnissa tai edes päivässä.

Yandex Store, eli Venäjän Android Market on pettymys. Siellä ei ole juurikaan niitä sovelluksia joita itse käytän päivittäin. Rekisteröityminen palveluun ontui ja en todellakaan antaisi luottokorttini tietoja kyseiseen palveluun.

Android sovellukset pyörivät Jollassa nätisti. Ne käynnistyvät aivan yhtä nopeasti kuin Jollan oman sovellukset. Kuitenkin kahden käyttöjärjestelmän samaan aikaan ajaminen tuo mielenkiintoisia tilanteita eteen, kun sovellusten ja käyttäjärjestelmän swipet menevät sekaisin. Olen hypännyt Android sovelluksesta nyt jo liian monta kertaa takaisin Jollan aloitusnäyttöön. Ei hyvä.

Jolla on myös lähtenyt sille tielle, että itse käyttöjärjestelmään on yritetty integroida sosiaalisen media sovellukset. Esimerkiksi käyttäjä voi lisätä oman Twitter tilinsä suoraa osaksi Jollan käyttöjärjestelmää. Sitä kautta Twitterin käyttäminen on täysi painajainen, eikä sen käyttökokemus pääse lähellekään Twitterin omaa aitoa sovellusta. Lähinnä käyttö alkaa vituttamaan.

Jollan omista sovelluksista esimerkiksi kamera on käytettävyydeltään aivan naurettavan huono. Kuvan ottamisen jälkeen en pääse mistään Galleriaan katsomaan kuvia, tai jakamaan juuri ottamaani kuvaa. Voi olla etten osaa, ehkä syy on minussa. Ja kun menen sitten alkunäytön kautta Galleriaan, on sieltä yksittäisen kuvan jakaminen vaikkapa Twitteriin käytettävyydeltään aivan kamalaa. (Aku Ankka kävi kommentoimassa, että niihin pääsee pyyhkäisemällä vasemmalle. Kiitos, silti yli puolet kerroista sekin pyyhkäisy vie aloitustilaan.)

Ymmärrän ettei softa ole vielä todellakaan valmis. On silti pelottavaa, että tietyt asiat ovat niinkin kesken tai oudolla tavalla toteutettu. Pelkään että tietty käytettävyyslogiikka on Sailfishissä niin syvään rakennettuna ettei se koskaan muutu riittävästi. Yhtenä esimerkkinä on myös typografia ja fonttien tarkkuus joka on todella pahan näköistä.

Lopputulos

Voisin todeta, että kokonaisuus tuntuu todella epävarmalta. Olisin toivonut että Jolla olisi heti julkaisupäivästä lähtien pystynyt tarjoamaan jotain täysin erilaista, mullistavaa ja yksilöllistä. Nyt se tuntuu vielä kompastuvan omaan nokkeluuteensa.

En ainakaan tässä kohtaa pysty kuvittelemaan että ottaisin Jollan ns. ykköspuhelimeksi. En pysty korvaamaan sillä iPhoneani mitenkään. Toivon silti kaikkea hyvää yhtiölle ja haluan uskoa että Jollasta tulee yksi suurista suomalaisista menestystarinoista.

Toivon että jokainen tämän lukenut käy kokeilemassa Jollaa jos vain mahdollisuus tulee eteen. Jolla on loistava esimerkki kotimaisesta ”läpi harmaan kiven” asenteesta. Toivon että ex-Nokialaiset ymmärtävät tällä kertaa hyvän designin ja käytettävyyden päälle, ja rakentavat Jollasta sellaisen brändin joka on riittävän kansainvälinen ja mielenkiintoinen. Alku vaikuttaa vähän insinöörimäiseltä hapuilulta.

Tsemppiä koko Jollan tiimille, teette kaikesta huolimatta upeaa työtä.



Janne Gylling
lauantai 30 marraskuun, 2013


tagit
apple brändi Ensivaikutelma Graafinen suunnittelu käyttökokemus luovuus Markkinointi muotoilu palvelumuotoilu Personointi Sisältö sosiaalinen media Tarina