Responsiivinen suunnittelu – blogin uudistaminen alkaa


Suutarin lapsilla ei ole kuulemma kenkiä. Onneksi sentään tässä topicissa koitan elää kuten saarnaan. Olen huutanut responsiivisuudesta ja responsiivisesta verkkopalvelusuunnittelusta jo pitkään.

En pysty mitenkään pitämään siitä liikaa meteliä.

Päätelaiteriippumaton suunnittelu on sinänsä helppoa suunnittelijalle, jos ymmärrät html/css maailmaa. Se miten divit käyttäytyvät ja mitä voit säätää viewportin muuttuessa. Yksinkertaista ja helppoa.

Responsiiviset uutiskirjeet alkavat myös pikkuhiljaa rantautua. Puhelimella ja iPadilla luetaan verkkokauppojen kirjeitä iltaisin, joten onhan se hullua jos kirje ei näy kunnolla. Toisaalta, aika harva yritys on edes tehnyt varsinaisia verkkosivujaan vielä responsiiviseksi. Baby steps..

Aloin tällä viikolla suunnitella tätä omaa blogiani uusiksi. Ajattelin testailla Twitter Bootstrap frameworkia ja se on nyt ainakin osoittautunut ihan kelpo alustaksi, joka nopeuttaa koodin hakkaamista huomattavasti. En ole koskaan sen suuremmin rakastanut koodailua, lähinnä tehnyt sitä omaksi huvikseni ja töissä ne hommat jotenkin ajautui minulle kun olin usein ainut AD joka osasi html/css/js juttuja. Sen lisäksi naputtelin yksinkertaisia php/mysql virityksiä kasaan. Nettisivuja olen tehnyt varmaankin jo yli 200kpl viimeisen 15 vuoden aikana. No, niin takaisin asiaan.

Uuden saitin suunnittelu alkoi hahmoittelulla päässä. Siten yleensä hahmottelen juttuja aika pitkälle. Visualisoin asioita ensin päässä, sitten piirtelen paperille raaka-rautikset. Perinteisesti siinä kohtaa on tullut Photoshop vääntö, mutta olen nyt viimeaikoina aloittanut tekemään suoraa html/css säätöjä. Siinä on huomattavasti helpompaa käyttää jo suoraa web-fontteja esim. Googlen kautta. Ja kaikkiaan sisällön painoarvot näkee suoraa livenä, responsiivisesti. Luen valtaosaa blogeista puhelimella, joten ajattelin lähestyä omaa blogia täysin mobile first ajattelun mukaan. Teen käytännössä kaiken ensin näyttämään puhelimella hyvältä ja sen jälkeen vasta säädän sen miten saitti toimii muilla päätelaitteilla. Toisaalta Bootstrap pitää asiat melkein heti alusta alkaen aika hyvin kasassa millä tahansa laitteella.

Sisältösuunnittelu ja käyttökokemus asiat ovat prioritetti ykkönen, tai ainakin hyvä kakkonen heti SEO:n jälkeen. Nykyinen blogini on indexoitunut aika tehokkaasti Googlen, enkä aio ainakaan heikentää indexoitumista jatkossa. Neljän kuukauden blogaamisen jälkeen on nyt melkein 80 kirjoitusta jotka löytyvät Googlettamalla aika hyvin. Tänä aikana on oppinut ihan konkreettisesti hakukoneoptimoinnin sekä sen että miten saan saittini leviämään verkossa. Oman verkkoläsnäolon seuraaminen ja optimointi on mukava harrastus. Mutta statistiikka vie helposti mukanaan. Sitä voi sortua keltaiseksi lehdistöksi aika helposti. Enkä halua kirjoittaa sen mukaan mitä juttuja luetaan, vaan sen mukaan mistä sattuu oleen asiaa.

Uudessa blogissani tulee olemaan edelleen tekstisisältö pääosassa. Olen ajatellut lisäillä portfoliota duuneista ja jutuista joissa olen ollut mukana, mutta en halua korostaa liikaa graafisia tekemisiäni. Katsotaan sitten statistiikasta että kiinnostaa portfolio ketään ja kehitetään sitä sen mukaan.

Toivoisin että jatkossa saisin tänne muitakin kirjoittamaan näistä asioista joista yritän pitää meteliä. Olisiko sinulla jotain sanottavaa näistä teemoista joista kirjoittelen? Olisin enemmän kuin kiinnostunut jakamaa tätä foorumia myös muille. Vai haluatko oman blogisi tuonne footerin linkkilistaan?

Tulen myös mielelläni puhumaan näistä asioista. Verkon kehittäminen ja responsiivinen suunnittelu on meidän kaikkien etu. Jos olette suunnittelemassa verkkosivujen uudistusta, niin voin tulla konsultoimaan näistä jutuista mielelläni.


27/08/2012


Janne Gylling
Designer • janne@jannegylling.fi