Responsiivinen suunnittelu – blogin uudistaminen alkaaSuutarin lapsilla ei ole kuulemma kenkiä. Onneksi sentään tässä topicissa koitan elää kuten saarnaan. Olen huutanut responsiivisuudesta ja responsiivisesta verkkopalvelusuunnittelusta jo pitkään.

En pysty mitenkään pitämään siitä liikaa meteliä.

Päätelaiteriippumaton suunnittelu on sinänsä helppoa suunnittelijalle, jos ymmärrät html/css maailmaa. Se miten divit käyttäytyvät ja mitä voit säätää viewportin muuttuessa. Yksinkertaista ja helppoa.

Responsiiviset uutiskirjeet alkavat myös pikkuhiljaa rantautua. Puhelimella ja iPadilla luetaan verkkokauppojen kirjeitä iltaisin, joten onhan se hullua jos kirje ei näy kunnolla. Toisaalta, aika harva yritys on edes tehnyt varsinaisia verkkosivujaan vielä responsiiviseksi. Baby steps..

Aloin tällä viikolla suunnitella tätä omaa blogiani uusiksi. Ajattelin testailla Twitter Bootstrap frameworkia ja se on nyt ainakin osoittautunut ihan kelpo alustaksi, joka nopeuttaa koodin hakkaamista huomattavasti. En ole koskaan sen suuremmin rakastanut koodailua, lähinnä tehnyt sitä omaksi huvikseni ja töissä ne hommat jotenkin ajautui minulle kun olin usein ainut AD joka osasi html/css/js juttuja. Sen lisäksi naputtelin yksinkertaisia php/mysql virityksiä kasaan. Nettisivuja olen tehnyt varmaankin jo yli 200kpl viimeisen 15 vuoden aikana. No, niin takaisin asiaan.

Uuden saitin suunnittelu alkoi hahmoittelulla päässä. Siten yleensä hahmottelen juttuja aika pitkälle. Visualisoin asioita ensin päässä, sitten piirtelen paperille raaka-rautikset. Perinteisesti siinä kohtaa on tullut Photoshop vääntö, mutta olen nyt viimeaikoina aloittanut tekemään suoraa html/css säätöjä. Siinä on huomattavasti helpompaa käyttää jo suoraa web-fontteja esim. Googlen kautta. Ja kaikkiaan sisällön painoarvot näkee suoraa livenä, responsiivisesti. Luen valtaosaa blogeista puhelimella, joten ajattelin lähestyä omaa blogia täysin mobile first ajattelun mukaan. Teen käytännössä kaiken ensin näyttämään puhelimella hyvältä ja sen jälkeen vasta säädän sen miten saitti toimii muilla päätelaitteilla. Toisaalta Bootstrap pitää asiat melkein heti alusta alkaen aika hyvin kasassa millä tahansa laitteella.

Sisältösuunnittelu ja käyttökokemus asiat ovat prioritetti ykkönen, tai ainakin hyvä kakkonen heti SEO:n jälkeen. Nykyinen blogini on indexoitunut aika tehokkaasti Googlen, enkä aio ainakaan heikentää indexoitumista jatkossa. Neljän kuukauden blogaamisen jälkeen on nyt melkein 80 kirjoitusta jotka löytyvät Googlettamalla aika hyvin. Tänä aikana on oppinut ihan konkreettisesti hakukoneoptimoinnin sekä sen että miten saan saittini leviämään verkossa. Oman verkkoläsnäolon seuraaminen ja optimointi on mukava harrastus. Mutta statistiikka vie helposti mukanaan. Sitä voi sortua keltaiseksi lehdistöksi aika helposti. Enkä halua kirjoittaa sen mukaan mitä juttuja luetaan, vaan sen mukaan mistä sattuu oleen asiaa.

Uudessa blogissani tulee olemaan edelleen tekstisisältö pääosassa. Olen ajatellut lisäillä portfoliota duuneista ja jutuista joissa olen ollut mukana, mutta en halua korostaa liikaa graafisia tekemisiäni. Katsotaan sitten statistiikasta että kiinnostaa portfolio ketään ja kehitetään sitä sen mukaan.

Toivoisin että jatkossa saisin tänne muitakin kirjoittamaan näistä asioista joista yritän pitää meteliä. Olisiko sinulla jotain sanottavaa näistä teemoista joista kirjoittelen? Olisin enemmän kuin kiinnostunut jakamaa tätä foorumia myös muille. Vai haluatko oman blogisi tuonne footerin linkkilistaan?

Tulen myös mielelläni puhumaan näistä asioista. Verkon kehittäminen ja responsiivinen suunnittelu on meidän kaikkien etu. Jos olette suunnittelemassa verkkosivujen uudistusta, niin voin tulla konsultoimaan näistä jutuista mielelläni.

Janne Gylling


Avainsanat: käyttökokemus muotoilu palvelumuotoilu responsiivisuus verkkoläsnäolo verkkopalvelu

5 thoughts on “Responsiivinen suunnittelu – blogin uudistaminen alkaa

 1. Kyllä, ehdottomasti sivustojen, promootiosivujen, email suorien jne täytyy olla jatkossa responsiivisia. Itsekin monenlaisia sivustoja värkänneenä about samoista vuosista lähtien kuin sinäkin olen käynyt monenlaisen kirjon läpi tehdä nettipalveluita ja sivustoja. Nykyään itselläni alustana on melkein pääsääntöisesti WP, haettu ja tutkittu sopivat lisäosat ja sitten suunnittelemaan saittia sisältölähtöisesti ja pyrkimällä käyttöliittymän tekemään mahdollisuuksien mukaan mahdollisen responsiiviseksi. Sisällöt ja SEO! .. niillä mennään jo pitkälle tässä maailmassa.

  Loistava Blogi, luen mielelläni sillä duunihistoriassasi näkyy olevan hyvin samankaltaisia vaiheita kuin itsellänikin 🙂 Tiedä missä sitä taas ollaan puolen vuoden päästä. Loistavuutta!

  1. Tervehdys Antti! Olen tässä odotellut kahvinkeitin kuumana että koska teidän kirja ilmestyy. On ollu jännä huomata että responsiivinen suunnittelu on kaikkien kielellä, muttei siitä kirjoita suomeksi kovinkaan moni. Mites onko sinulla ajatuksia mobile first lähestymistapaan? Itse olen syttynyt sille aika kovasti..

 2. Lokakuun alussa kirja varmaan hyllyihin pätkähtää, suas nähdä vaan millaisen medianäkyvyyden saattelemana. Pääasia, että kirja on saatu tehtyä ja noinkin hölmö idea saa ihmiset hyvälle tuulelle kun kuulevat siitä 🙂 On sitä kuule ollut hauska tehdä! Muillekin siis tiedoksi, eli kyseessä on gourmet -ruokakirja missä kaikki safkat tehdään kahvinkeittimellä: http://www.youdidwhat.eu 🙂

  Mulla on tässä joku hetki ollu jo semmonen kutke, että tuota responsiivista suunnittelua tulee kohta taas joka tuutista ja rööristä jokaisen webtuotantoa tekevän firman kautta 🙂 .. responsive, adaptive ja myös tuo mobile first on kyllä kohta kaikkien firmojen sivuilla käytössä olevia sanoja markkinointiteksteissä.

  Itse kyllä tällä hetkellä olen vahvasti vielä desktop first puolella, sillä itse käyttämäni alustat ja tekotavat toimivat kyllä mobiilissakin hyvin. Enemmän tuota responsiivisuustta kannatan, että sivusto suunniteltaisiin toimivaksi sitten paremmin eri päätelaitteissa, mutta mobile first ajattelu sitten taas ehkä rajoittaa itseä enemmän jos sitä kautta lähtee rakentamaan sivustoa. Molemmissa varmaan puolensa ..

  1. Olen sillä tehnyt pari verkkopalvelua. Ei huono. Aika paljon sälää jota saa karsia pois, kuten muissakin..

Comments are closed.