Voiko somen avulla pelastaa kyläkoulun


Ulkoistan blogini aiheet hetkeksi lukijoille. Kuka tahansa voi heittää Twitterissä aiheen tai otsikon, niin kirjoitan siitä. Tämän aiheen äiti on @dinkamaria.

Nyt tuli mielenkiintoinen aihe. Voisiko sosiaalisen median avulla pelastaa jotakin itselleen tärkeää? Pohdin aihetta eilen kotimatkalla ja tässä hieman ajatuksia aiheen ympäriltä.

Muutos on kanavariippumaton

Ei ole merkitystä missä kanavassa haluaa muutoksen tehdä. Tärkeämpää on miettiä, että onko kohderyhmäsi johon haluat vaikuttaa siellä missä viestiäsi jaat.

Tarvitset joukkoja

Yksi henkilö ei kesää tee. Sinun on hankittava ihmisiä tavoitteesi taakse. Kerää ihmisiä mukaan jottei asia näytä yhden ihmisen tahtotilalta.

Rakenna tarina

Mikään ei leviä paremmin kuin kunnon tarina. Se on helpompi muistaa ja kertoa. Kumman muistat paremmin, Punahilkan vai kunnan talousarvion?

Mahdollista osallistuminen

Mieti miten jokainen kuntalainen voisi olla asiassa mukana. Mitä yksittäinen ihminen voi tehdä sen eteen että asia etenee? Vastuuta tekemistä laajemmalle joukolle. Sitouta heidät mukaan. Anna heidän tuntea että he ovat tärkeä osa muutosta.

Varmista näkyvyys

Suomen parhaiten varjeltu salaisuus jota kukaan ei tiedä. Jaa tietoa jatkuvasta eri kanaviin. Pyri saamaan verkostosi levittämään asiaa niille joita asia koskeen. Päätön huutelu yleisönosastolla ei kanna pitkään. Jatkuva vaikuttaminen eri kanavissa ja asian esille nostaminen sopivissa tilanteissa pitää aiheen kohderyhmän mielessä.

 

Kaikki on mahdollista

Ei ole mitään syytä miksei yksi ihminen saisi ajettua omaa asiaansa eteenpäin, kunhan varmistaa että asian taakse kerääntyy muitakin aktiivisia ihmisiä. Kanavalla ei ole merkitystä, kunhan kanava tavoittaa ne joita asia koskeen. Kohderyhmän tarkka määrittely, ja sille suunnattu selkeä jatkuva viestintä.

I have a dream.. Yksittäinen pieni kyläkoulu voi olla nykyaikana vaikeasti ylläpidettävä ja ei niin kovin kustannustehokas yksikkö. Yleensä lakkautuspäätökset tehdään kustannuksiin vedoten. Kokonaisen pikkukoulun oppilaiden kuljettaminen toisiin kouluihin silti maksaa. Löytyykö isommasta yksiköstä tilaa kaikille ja miten se vaikuttaa opettajavirkojen määrään ja opetustunteihin per virka? Parantuuko oppilaiden sosiaalinen verkosto isomman yksikön kautta?

Paljon on asioita joita en tästä kyseisestä tapauksesta tiedä. Tsemppiä uurastukseen. Missä voin osallistua talkoisiin?



Janne Gylling
lauantai 15 maaliskuun, 2014


tagit
Markkinointi sosiaalinen media Tarina tavoitteet verkkoläsnäolo Viestintä