Voiko somen avulla pelastaa kyläkoulunUlkoistan blogini aiheet hetkeksi lukijoille. Kuka tahansa voi heittää Twitterissä aiheen tai otsikon, niin kirjoitan siitä. Tämän aiheen äiti on @dinkamaria.

Nyt tuli mielenkiintoinen aihe. Voisiko sosiaalisen median avulla pelastaa jotakin itselleen tärkeää? Pohdin aihetta eilen kotimatkalla ja tässä hieman ajatuksia aiheen ympäriltä.

Muutos on kanavariippumaton

Ei ole merkitystä missä kanavassa haluaa muutoksen tehdä. Tärkeämpää on miettiä, että onko kohderyhmäsi johon haluat vaikuttaa siellä missä viestiäsi jaat.

Tarvitset joukkoja

Yksi henkilö ei kesää tee. Sinun on hankittava ihmisiä tavoitteesi taakse. Kerää ihmisiä mukaan jottei asia näytä yhden ihmisen tahtotilalta.

Rakenna tarina

Mikään ei leviä paremmin kuin kunnon tarina. Se on helpompi muistaa ja kertoa. Kumman muistat paremmin, Punahilkan vai kunnan talousarvion?

Mahdollista osallistuminen

Mieti miten jokainen kuntalainen voisi olla asiassa mukana. Mitä yksittäinen ihminen voi tehdä sen eteen että asia etenee? Vastuuta tekemistä laajemmalle joukolle. Sitouta heidät mukaan. Anna heidän tuntea että he ovat tärkeä osa muutosta.

Varmista näkyvyys

Suomen parhaiten varjeltu salaisuus jota kukaan ei tiedä. Jaa tietoa jatkuvasta eri kanaviin. Pyri saamaan verkostosi levittämään asiaa niille joita asia koskeen. Päätön huutelu yleisönosastolla ei kanna pitkään. Jatkuva vaikuttaminen eri kanavissa ja asian esille nostaminen sopivissa tilanteissa pitää aiheen kohderyhmän mielessä.

 

Kaikki on mahdollista

Ei ole mitään syytä miksei yksi ihminen saisi ajettua omaa asiaansa eteenpäin, kunhan varmistaa että asian taakse kerääntyy muitakin aktiivisia ihmisiä. Kanavalla ei ole merkitystä, kunhan kanava tavoittaa ne joita asia koskeen. Kohderyhmän tarkka määrittely, ja sille suunnattu selkeä jatkuva viestintä.

I have a dream.. Yksittäinen pieni kyläkoulu voi olla nykyaikana vaikeasti ylläpidettävä ja ei niin kovin kustannustehokas yksikkö. Yleensä lakkautuspäätökset tehdään kustannuksiin vedoten. Kokonaisen pikkukoulun oppilaiden kuljettaminen toisiin kouluihin silti maksaa. Löytyykö isommasta yksiköstä tilaa kaikille ja miten se vaikuttaa opettajavirkojen määrään ja opetustunteihin per virka? Parantuuko oppilaiden sosiaalinen verkosto isomman yksikön kautta?

Paljon on asioita joita en tästä kyseisestä tapauksesta tiedä. Tsemppiä uurastukseen. Missä voin osallistua talkoisiin?

Janne Gylling


Avainsanat: Markkinointi sosiaalinen media Tarina tavoitteet verkkoläsnäolo Viestintä

One thought on “Voiko somen avulla pelastaa kyläkoulun

 1. Hei,
  ja suurkiitos vastauksestasi! Jaan tämän meidän omissa kanavissamme muille Onkemäeb koulun pelastustalkoissa mukanaoleville eli Pro Onkemäki väelle.
  Kiitos myös ystävällisyydestä, tsempeistä ja innokkuudesta osallistua talkoisiin.
  Lisää tietoa Onkemäen koulun tilanteesta ja taustoista löytyy
  blogistamme: http://onkemaki.blogspot.fi ja
  facebookin Pro Onkemäen koulu -ryhmästä https://www.facebook.com/groups/487894607956850/?fref=ts .
  Meillä on talkoohommia kaikille halukkaille ja ainakin tähän mennessä on jokaiselle löytynyt sopiva homma. Toimimme kaikki vapaaehtoispohjalta.
  Jos nyt äkkiseltään mietin eri vaihtoehtoja olla mukana, niin tässä ajatuksia:
  – tulla mukaan face-ryhmään ideoimaan, keskustelemaan, hakemaan ja jakamaan tietoa ja taitoa
  – tulla mukaan tapahtumien järjestämiseen joko etukäteen tai paikanpäällä
  – toimia Pro Onkemäen some-, yritys- tai jonain muuna kummina
  – kertoa Pro Onkemäestä muillekin eri kanavissa
  – auttaa, neuvoa ja olla mukana niillä taidoilla joita itsellä on omien aikataulujen mukaan
  – jotain muuta? Olemme valmiita uusiin ja innovatiivisiin talkooideoihin, joten niitä saa rohkeasti ehdottaa!
  Kiitos Pro Onkemäen psta,
  inka

Comments are closed.