Treenaaminen vaatii motivaatiota

Kun kebab vaihtui lenkkareihin


Aloitin juoksuharrastuksen noin kolme vuotta sitten. Ensimmäiset lenkit olivat sellaisia kuoleman ja kalman välimaastossa olevia räpiköintejä, jotka olivat mitaltaan ehkä kolme kilometriä. Ensimmäinen yhtämittainen 5km lenkki taisi tulla vasta muutaman kuukauden juoksemisen jälkeen. Vaikeaa oli, eikä se helppoa ole ollut missään vaiheessa.

Juokseminen on siitä hieno laji, että siinä ei ole käytännössä minkäänlaista kehittymisen maksimitasoa. Jokainen lenkki kehittää ja jokainen juostu kilometri parantaa niin omaa fiilistä kuin omaa kuntotasoa. Kaksi vuotta ja sinä aikana noin viidet eri juoksukengät kokeilleena, alkoi lenkitkin vihdoin kulkea. Sohvalta suorinjaloin lähtee kympin lenkki ihan milloin vaan. Pari ensimmäistä puolimaratonia on juostuna ja nyt kesällä 2017 pitäisi kokeilla elämäni ensimmäinen täysi maraton.

Run Forrest run

Juokseminen on muuttanut omaa rytmiä monessa asiassa. Tyhjällä mahalla ilman kunnon energiaa on ainakin itselläni täysin mahdotonta yrittää juosta. Liikunta ohjaa arjen ruokailua ja viikonlopun aikatauluja. Sovitut yhteislenkit pakottavat siihen että lauantaina on turha kuvitella vetävänsä tymäkkää känniä, jos sunnuntaina odottaa 15km polkujuoksulenkki.

Ruokailu muuttui keväällä 2016. Siirryimme kotona kasvissyöjiksi, eli oikea termi taitaa olla lakto-ovo-vegaani. Syömme siis kasvisruokaa, mutta ruokavaliossa on maito ja kananmunat, ainakin vielä. Vegaaniksi siirtyminen kiinnostaisi kovasti. Tästäkin päätöksestä voi ja pitää pystyä joustamaan, jos esim. työpaikkalounaalla ei ole vaihtoehtoa, tai ystävillä kyläillessä siitä ei halua tehdä numeroa. Liha ja kana menee alas, jos on pakko.

Puoli kiloa päivässä

Kasvisruokaan siirtyminen on ollut todella helppoa. Valikoimaa löytyy niin paljon että en tunne jääväni mistään paitsi, vaan ennemminkin ruokavalio on enstistä monipuolisempi. Riisi ja kana on helppoa, mutta useasti syötynä aika tylsää ruokaa. Nyt lautasella on väriä huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin.

Kevät 2017 toi myös duunirintamalla sellaisen uudistuksen, että autan Keventäjät/Kiloklubi tuotteet omistavaa yritystä kehittämään kyseisiä palveluita. Ravinto-oppi ja liikunnan merkitys ja vaikutus painonhallintaan tulee seuraavan vuoden aikana melko tutuksi kun rakennamme palveluita uusiksi, vastaamaan tämän hetken ja tulevaisuuden käyttäjien odotuksia.

Ruoansulatus on itselläni kokenut suurimman muutoksen. Kasvisruoka tuntuu huomattavasti paremmalta ja krapula-aamun rullakebab tuntuu aika kaukauselta ajatukselta. Tuskin liha ja kana löytää tietään meidän jääkaappiin enää koskaan.

Välineet ja mittaaminen

Itselläni on motivaation ylläpitämisessä auttanut kaikista eniten tekniikka ja laitteet. Garmin, Suunto ja Strava ovat pitäneet minut lenkkipoluilla ja omien suorituksien seuraaminen on pelillistänyt arkisia kilometrejä. Vuonna 2016 juoksukilometrejä tuli n. 1200. Tällä vuodelle tavoitteena on 1500km, mutta ainakin nyt olen siitä tavoitteesta 90km jäljessä tässä vaiheessa vuotta. Kesällä toki lenkit pitenevät ja tahtikin tiivistyy. Horisontissa näkyvä marathon motivoi juoksemaan ja treenaan entistä suuremmalla innolla.

DHL toi tänään aamulla Apple Watch 2:n ovelle. Seuraavaksi kokeillaan että miten Apple Health ja muut sovellukset näyttävät ja kertovat arjen sykkeestä. Suunto Spartan pysyy juoksukellona, ellei kesän aurinko polta päätä ja saa minua ostamaan uutta Garmin Fenix 5 kelloa. Uusi laite tuntuu lisäävän keskimäärin 6kk ajan intoa ja motivaatiota. Uudet kengät piristävät juoksua aina noin kuukauden päivät.

Polkujuoksu ja paljasjalkajuoksu ovat tulevan kesän teemoja, mutta niistä joskus lisää..Janne Gylling
torstai 23 maaliskuun, 2017
Kirjoitettu: bussissa

tagit
juoksu