Mobile first – panosta tulevaan


Vankkumaton responsiivisen suunnittelun kannattaja. Sitä todella olen. On hullua tehdä laajoja sivustoja joita käyttää kymmenet tuhannet ihmiset, sellaisella tekniikalla ettei se tue mobiilia. Ja jos palvelua käyttänäyttäisikin vain kymmenen ihmistä maailmassa, olisihan se harmi jos he eivät voisi käyttää sitä jatkossa haluamallaan päätelaitteella.

Responsiivisuudessa on käytännössä kyse skaalautuvuudesta. Siitä että sisältö muokkaantuu ruudun koon mukaan. Mutta käyttökokemuksen kannalta on kyse paljon enemmästä.

Jos mietit miten käytät puhelinta. Yhdellä kädellä. Hipaisut, liukumiset ja scrollaamiset ovat arkipäivää verrattuna tietokoneella selaamiseen. iPad ohjaa käyttäjiä tietynlaiseen tapaan selata ja ohjata. Tuleva Windows 8 Metro mullistaa käyttöliittymät.

Mobile first ajattelussa on kyse suuremmasta asiasta. Siitä miten käyttäjä kokee meidän palvelun käytön. User experience, käyttäjäkokemus. Se miten kuluttaja navigoi, käyttää, reagoi..

Unohda siis pelkkä responsiivinen suunnittelu. Käyttötilanteet huomioiva palvelu joka on päätelaitetiippumaton, mutta ymmärtää tilanteet käytön takana, ymmärtää mitä teet ja missä.Janne Gylling
torstai 31 toukokuun, 2012


tagit
digitalisoituminen Mobile