Olen muutamaan kertaan kirjoitellut ennustuksia tulevaan vuoteen ja ainakin itselleni niiden lukeminen jälkikäteen on ollut viihdyttävää. Tässä siis ennustuksia vuodelle 2025.
Aloitetaan vaikka siitä selkeimmästä teemasta.
Tekoäly vuonna 2025
Tekoälyn ympärille on saatu samanlaista hypeä kuin aikanaan 3D-elokuvien suhteen. Koska muuten viimeksi katsoit jonkun elokuvan 3D-versiona? Tai koska edes viimeksi kävit elokuvateatterissa?
AI:ta markkinoidaan välineenä joka helpottaa työtäsi ja vie sinulta niitä tylsiä työtehtäviä. Tämä on se sama myyntipuhe jolla meille myytiin ATK. Ajatus siitä että tietokone helpottaa ja jollain tavalla vähentäisi työmäärää, oli aikanaan se millä digitalisoitumista myytiin. Kirjanpitäjälle myytiin tietokone ajatuksella, että sinun tarvitsee tehdä jatkossa vähemmällä vaivalla työpäiväsi kun tietokone auttaa. Mutta lopulta tulos oli se, että yksittäinen kirjanpitäjä tekeekin useampaa asiakasta, eli työmäärä ei missään vaiheessa vähentynyt, vaan ennemminkin lisääntyi.
Kun sitten tekoäly tekee kaiken sen tylsän, meille jäisi vain niitä haastavia työtehtäviä joihin ihminen voi keskittyä. Mutta kuka oikeasti haluaa tehdä 7,5 tuntia päivässä pelkkiä haastavia työtehtäviä? En minä ainakaan. Kaipaan omaan työpäivääni myös niitä hetkiä jossa voi ottaa rennommin ja ajatella vähemmän.
Mikä on tekoälyn hinta?
Tekoälyn arvo yksittäiselle kuluttajalle nähdään siinä vaiheessa kun siitä pitää maksaa. Me haluamme kokeilla ja testailla ilmaisia ohjelmistoja, ilman että mistään tarvitsee maksaa. Ilmainen tekoäly kuulostaa houkuttelevalta, mutta pitää muistaa että aina kun saamme jotain ilmaiseksi – me olemme itse se tuote joka myydään. Näin toimii mm. Google ja Meta. Nykyiset tekoälysovellukset ovat ilmaisia sen takia että miljoonat ihmiset kouluttavat niitä nyt ilmaiseksi näillä kokeiluillaan.
Paljonko maksaisit tekoälystä kuukaudessa? Paljonko olisit valmis antamaan palkastasi, että tekoäly hoitaisi siitä osan?
AI ei tuo luovuutta niille joilla sitä ei ole
Jokainen meistä on nähnyt tekoälyn tekemiä videoita. Voit tuottaa niitä still-kuvasta tai promptilla. Mikä näiden sisältöjen arvo on kun haluat rakentaa tunnistettavaa brändiä? Voit kouluttaa tekoälylle sinun visuaalisen ilmeen tai kirjoitustyylin. Apulannan Toni Wirtanen voi pyytää helposti tekoälyltä kymmenen uutta biisiä, mutta tekoäly osaa tehdä ne vain sen takia, että Toni on kirjoittanut itse satoja biisejä jotka tekoäly voi analysoida. Iso osa tekoälyn luovuudesta onkin vain kopiointia – ei niinkään uuden luomista.
Jos sinulla ei ole visuaalista silmää, ei tekoäly tuo sitä sinulle.
Jos haluat uusia ideoita olohuoneesi sisustamiseen, voit tehdä sen Google kuvahaun tai Pinterestin avulla. Tekoäly antaa sinulle tässäkin tapauksessa ehdotuksia, mutta sinä teet valinnan. Jos sinulla ei siis ole minkäänlaista silmää sisustamiseen, tekoäly ei sinua pelasta.
Kun haluat taidetta seinällesi, voit antaa tekoälylle suuntaa siitä minkälaista haluaisit. Mutta tässäkin tapauksessa tekoäly ei luo tyhjästä uutta, vaan osaa vain yhdistellä jotain mitä on jo olemassa. On helpompaa antaa tekoälyn tehdä ”taulu kuin Picasso olisi sen maalannut”. Silti lopputulos on suurella todennäköisyydellä Picasson kubismin ajalta tai kopio Guernica -taulun tunnelmasta. Nämä kun ovat ehkä ne suuren yleisön tuntemat asiat hänestä. Mutta se, että Picassolla on tunnistettava kädenjälki, se on vaatinut usean taulun maalaamista.
Kiina
Nostan yhtenä teemana Kiinan tälle listalle. On ollut jo viimeisen vuoden aikana nähtävissä, että Kiina tekee systemaattista sisällöntuottamista ja yhteistyötä erilaisten vaikuttajien kanssa, jotta yleinen ilmapiiri ja suhtautuminen Kiinaa kohtaan olisi positiivisempi. Lähi-Idän maat tekevät tätä samaa jo aika räikeästi.
Verkkokauppa Kiinassa
Temun kaltaiset toimijat ovat olleet nyt suurennuslasin alla. Tämä on sinänsä jännä asia, että tuntuu olevan ihan ok että Flying Tiger Copenhagen rahtaa merikontilla muovikrääsää satoja tonneja ympäri maailmaa, mutta kun yksittäinen kuluttaja tilaa samaa sälää suoraa Kiinasta, se on enemmän paha asia. Lopulta ei ole merkitystä, että onko merikontissa ja lentokoneen ruumassa olevissa paketeissa yksi ja sama osoite, vai monta eri osoitetta. Näiden Temun kaltaisten kauppojen tuomitseminen on lopulta vain Eurooppalaisten jälleenmyyjien kiukuttelua, kun välistä jääkin heidän kate pois.
Työ vuonna 2025
Koronan jälkeisen ajan maailma taantui yllättävän paljon lopulta siihen mitä se olikin. Etätyö ei ole uusi normaali, vaan useammassa paikassa on palattu kokonaan, tai ainakin 2-3 päivää viikossa toimistolle. Kahlasin tätä blogia tehdessä muutamia työpaikkailmoituksia eri toimialoilta, eikä yksikään ollut 100% etätyö. Vain koodaaminen on siirtynyt siihen, että sitä työnantajat antaa tehdä täysin etänä, mutta se johtuu luultavasti tämän hetken hintatasosta, jossa koitetaan säästää kiinteistä kuluista ja minimoidaan toimitilan kustannukset. Etätyö on työnantajalle iso säästö kiinteissä kuluissa.
Ennustan että talousvaikeudet ovat valitettavasti kaikkien meidän riesana vielä koko 2025 vuoden, vaikka haluaisinkin uskoa parempaan. Ja se tulee vaikuttamaan kaikkiaan siihen miten työtä tehdään ja paljonko työtä on tarjolla. Markkinointiviestinnän työpaikkoja näyttää olevan nihkeästi avoinna, eikä se taida muuttua tulevan vuoden aikana.
Oma kotikaupunkini Tampere
Pakkohan se on ottaa myös kantaa Tampereen asioihin. Tampere osaa olla hellyyttävällä tavalla vähän juntti, joka on ensin ratikkaa vastaan ja sitten ei halua myöntää ääneen että onhan se kaupunkin kasvun kannalta ihan pakollinen. Nokia Areenan sijainti olisi täysin mahdoton, jos meillä ei olisi näin hyvin toimivaa julkista liikennettä. On hieno katsoa kun yli kymmenentuhatta katsojaa häviää alle vartissa kaupunkiin ja kohti kotia. Ei keskustaan tarvitse päästä sen enempää autolla, kuin tällä hetkellä on mahdollista. Hämppi, Tullintori ja Frenkell palvelee niin hyvin, että se riittää parkkipaikkoihin.
Toivon ettei tälläkään kaudella finaalissa ole Tappara vastaan Ilves. Se jakaisi tätä kaupunkia liikaa kahtia, eikä se olisi hyväksi kenellekään. Annetaan siis Tapparan edelleen vaan poimia mestaruuksia.
Jätin tältä listalta Venäjän kommentoimisen pois. Ei huvittanut kirjoittaa siitä.