Elämää palvelumuotoilijan päässä


Olen saanut kertoa tänä vuonna työstäni ja työnkuvastani useammin kuin koskaan aikaisemmin. Entisessä elämässä mainostoimistoissa oli helppoa olla AD ja suunnittelujohtaja. Jotakuinkin kuka tahansa osaa ajatella mitä sellainen mainosmies tekee. Mainokset lehdessä, televisiossa ja radiossa on helppo ymmärtää.

Mitä sitten tekee palvelumuotolija? Mitä ihmettä tällaisen kaverin päässä liikkuu ja mitä arkeeni kuuluu. Seuraavan kerran kun minulta kysytään tätä, voin todeta, että lue blogistani ja kysy lisää jos ei aukea. En ole koskaan väittänyt olevani kirjoittajatyyppiä, joten kirjallisen tuotoksenkaan jälkeen en vielä lupaa täydellistä vastausta ja ymmärrystä. Mutta yritetään. Kertoessa oppii itsestään.

Olen siis töissä yli 200 henkeä työllistävässä IT-alan yrityksessä joka tuottaa digitaalisia palveluita ja sovelluksia yrityksille ja yhteisöille. Toimimme matkaoppaana digitalisoituvan yhteiskunnan muutoksessa ja työskentelen osana meidän konsultointi-tiimiä, jota vetää meidän verkkoliiketoimintajohtaja.

Synnyttämisen tuskaa.

Tällä viikolla eräs asiakkuuspäällikkömme vertasi, että olen kuin kätilö. Avustamme synnyttämään jotakin uutta ja ihmeellistä, joka kerta toisensa jälkeen jaksaa ihmetyttää. Tunnemme sen synnyttämisen tuskan jota asiakas voi kokea, mutta tehtävämme on olla tukemassa ja tarjoamassa ammattitaitoamme. Jotta muutoksen tuomat kivut unohtuisivat ja voisimme keskittyä uuden ihmeen kasvattamiseen ja kehittämiseen, tulee meillä on selkeä visio siitä mihin suuntaan haluamme tuota viedä. Pidämme tarvittaessa kädestä kiinni ja opastamme asiakastamme pysymään oikealle tiellä.

Ehkä autokoulunopettaja osuu myös melko lähelle. Näytämme esimerkeillä mallia siitä kuinka asioita tulisi tehdä ja opastamme välttämään sellaisia töyssyjä joissa voi sattua haavereita. Tunnemme säännöt ja lainalaisuudet, sekä tiedämme selkeimmät reitit joilla matkantekoa voi harjoitella. Asiakkaamme voi tehdä matkaa ensimmäistä kertaa, mutta me olemme kulkeneet sen polun jo monesti. Keräämämme tieto auttaa meitä viemään perille turvallisesti ja varmasti, jotta seuraavan matkan tekeminen tuntuu luontevalta ja mielekkäältä.

Hiukkasen kiihdytän.

Olemme ydinfyysikko joka ratkoo mahdottomia ongelmia, mutta toisaalta tulkki joka kääntää vaikeimmatkin asiat sellaisiksi että jokainen ymmärtää mitä tarkoitetaan. Jokaiselle meillä on oma kielivarasto, jota hyödynnämme eri toimioiden välillä keskustellessamme.

Meidän on pystyttävä nostamaan asiakkaan leija taivaalle tyynelläkin säällä. Ajatukset on noustava lentoon äkkiä, jotta aikataulu pitää. Mutta samalla olemme lennonjohtotorni josta näkee riittävän kauas ja voi ennakoida tulevaa. Ohjaamme useaa liikkuvaa osaa niin ettei törmäyksiä satu ja autamme niin nousuissa kuin laskuissa viitoittamalla kiitotietä. Voimme antaa ensiapua ja lääkitä heikolta näyttävää palvelua piristymään. Ja osaamme ohjata oikealla spesialistille sellaiset asiat joista emme itse ymmärrä tarpeeksi.

Sopii käteen kuin hansikas.

Muotoilemme arkisia asioita sellaisiksi että niitä on mukava käyttää ja saamme ne tuntumaan helpommalta, jotta voit keskittyä elämässä myös muihin mielenkiintoisiin asioihin. Toimimme räätäleinä joilla on valikoimassa valmiita pukuja, mutta teemme harkinnan mukaan myös mittatilaustöitä. Ymmärrämme milloin kannattaa käyttää valmista ja pystymme suosittelemaan käyttötarkoitukseen sopivaa henkilökohtaista versiota. Mittaamme, tutkimme ja perehdymme, jotta tunnemme asiakkaamme.

Joskus tuntuu että meiltä odotetaan silmänkääntötemppuja. Meidät pyydetään tekemään mahdottomasta mahdollista ja välillä mahdollisesta täysin mahdotonta. Asiakasorganisaation sisällä voimme olla tuomari joka viheltää ottelijat nurkkiin ja katsoo että peli on reilua. Pidämme huolta ettei sääntöjä rikota, eikä likaista peliä pelata kenekään selän takana.

Eniten nautin olla se hiukkaskiihdyttämö, joka saa pienet asiat törmäämään hallitusti jotta niiden yhdistymisestä syntyy jotain uutta.

Mitä siis teen työkseni? Ajattelen, opastan, kiihdytän ja synnytän.Janne Gylling
perjantai 7 syyskuun, 2012


tagit
Elämä muotoilu palvelumuotoilu Työ