Ilmatieteen laitoksen mobiilisää


Case: Ilmatieteen laitoksen Sää App

Joskus on hyvä katsoa myös peruutuspeiliin. Nyt tulee melkein vuosi siitä, kun ensimmäisen kerran istuin Ilmatieteen laitoksen neukkarissa keskustelemassa heidän tulevasta Sää sovelluksestaan. Ajatus Sää applikaatiosta oli noussut pinnalle ja heillä oli tarvetta sen suunnittelulle.

Kävin kuuntelemassa ensimmäisen briefin koskien sovelluksen ominaisuuksia, jonka jälkeen hahmottelin toimistollamme siihen soveltuvaa käyttöliittymää ja navigointilogiikkaa Kallisen Aleksin kanssa. Kohtalaisen nopealla päätöksellä, olimme sitä mieltä että jos aletaan tehdä Sää-palvelua suomalaisille, niin se ei voi näyttää sellaiselta ”jenkki-glossyltä”, jolta kaikki iPhonelle tehdyt sää-sovellukset siinä vaiheessa näyttivät AppStoressa.

Keep it simple

Yksinkertainen, skandinaavinen, Alvar Aalto, Iittala, Marimekko.. lista on loputon. Jotain simppelin selkeää ja sellaista joka erottuu muista sää-sovelluksista. Sitä lähdetään tavoittelemaan.

Ensimmäiset visuaaliset ajatukset syntyivät aika äkkiä paperille. Nopealla hahmottelulla sain kohtalaisen lopullisen näköisen version UI:sta ja olin enstistä varmempi että olemme oikealla tiellä. Nopeasti väsätty Photoshop-versio alkoi kääntyä Räsäsen Tomin avulla HTML5-muotoon ja käyttöliittymä alkoi herätä puhelimen ruudulla eloon.

Feels like – a good idea

Aleksin ideoima Feels Like -ukko, josta tuli myöhemmin todellinen hitti, tuli mukaan käyttöliittymään ja muutenkin palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Piirsin Illustratorilla jokaisen sää-ikonin ja elementin, eli samoja ikoneita ei käytännössä ole missään muualla käytössä. Feels Like ukosta on piirretty useita eri versioita, jonka tarkimmat käyttäjät ovat huomanneetkin. Ukko muuttuu säätilan mukaan tai tiettyjen juhlapäivien mukaan.

Näin jälkeenpäin, on ollut hienoa havaita, että Sään ulkoasu on herättänyt kuluttajissa suuriakin tunteita. Siitä on tullut niin AppStoren kuin Google Play marketin yksi ladatuimmista sovelluksista ja sitä on ladattu satojatuhansia kertoja. Tähtiä ja kommentteja se on saanut tuhansia, ja palautteen kautta tulleet pienet ideat ovat tulleet päivitysten kautta tuotantoversioon mukaan.

Jää mieleen ja erottuu edelleen

Ilmatieteen laitoksen Sää appi, on erilainen. Se on sisällöltään Suomen paras sää-sovellus ja sen käyttöliittymä on selkeästi sellainen jonka muistaa yhdenkin käyttökerran jälkeen. Sää on ladattavissa iPhonelle ja iPadille AppStoressa, Androidille Google Play Marketissa ja kohta se löytyy myös Windows puhelimille. Sovelluksesta tehty HTML5-sivusto on käytettävissä millä tahansa selaimella, koska tahansa.

Vuoden jälkeen, voi todeta että käyttöliittymä on edelleen toimiva. Se on riittävän yksinkertainen jotta se kestää aikaa. On ollut hienoa olla rakentamassa yhtä ladatuimmista sovelluksista.

 

Kiitos!
Solita: Aleksi Kallinen (User Experience Designer) ja Tomi Räsänen (Web Designer).
FMI: Tuija Vuorinen, Mikko Rauhala, Lea Saukkonen, Nina Kukkurainen ja Eeva-Kaisa Heikura.

janne-fmi-saa

 Janne Gylling
perjantai 8 helmikuun, 2013
Kirjoitettu: bussissa

tagit
brändi Graafinen suunnittelu käyttökokemus Markkinointi muotoilu palvelumuotoilu Työ verkkopalvelu